Som inledning till sommaren har Kalixbygdens forskarförening under ett flertal år arrangerat bussresor till intressanta platser med anknytning till kulturarv och historia.

Med hjälp av kunniga guider blir upplevelserna fylld av intressanta kunskaper.

Under 2011 var huvudmålet Torneå stad och 2012 blev det järnbruken i Rosfors och Selet som vi besökte.

Resorna är mycket uppskattade och efterfrågade av många. Deltagarantalet har dom senaste åren varit drygt 30 personer / år.

Läs gärna om årets resa under fliken "resa 2012"

2018 gick sommarresan till Arvidsjaur och Arjeplog.
Hembygdsmuseet i Arvidsjaur och Silvermuseet i Arjeplog var målet för resan. 42 personer äntrade bussen i Kalix för vidare färd norrut. Den gamla prästgården i Arvidsjaur har blivit hembygdsmuseum och här intog vi även vårt första fika med hembakt bröd. Efter rundtur ibland museets föremål mm gick färden till Einar Wallqvist skapelse Silvermuseet i Arjeplog. Efter en utsökt god lunch inleddes besöket med en intressant genomgång och vackert bildspel. Sedan besågs hela museet som finns upplagt i alla tre våningarna med saker från gångna tider och fram till idag. En mycket intressant dag med många fina intryck. Bussresan var också en del i det hela där Anders Pettersson med släkthistoria och Bengt-Göran Nilsson med dikter på kalixmål förgyllde färden.
Några bilder nedan.

Resan startad
Arvidsjaurs hembygdsmuseum
Ett av den gamla prästgårdens rum
Grundaren av Silvermuseet, Ejnar Wallqvist
Wallqvist kontor
Fikapaus på hemvägen

I väntan på bussen....!