Vårträffen den 20 april 2016

Det blev nytt publikrekord  när läkaren Ivo Savinc föreläste vid Vårträffen. Ca 120 personer bänkade sig i
i Folkets hus. Hjärnans funktioner och sjukdomar stod på programmet. På ett lättfattligt sätt redogjorde Savnic både för  vad som drabbas när olika saker händer i hjärnan och hur forskning på området leder framåt. Vid tex stroke är det viktigt att patienten snabbt kommer under vård.  Då kan man tom göra ingrepp som leder till att patienten kan bli helt återställd, men det måste ske inom högst sex timmar efter att man känt symptom på stroke. Många frågor ledde till att han hade svårt att hinna med att dricka kaffe i pausen.

Ivo Savinc in action, Han kom 2005 till Sverige och Kalix från Österike, gick en 9 veckors språkkurs och patienterna har inga problem att förstå honom.

Novemberträff i Kalix 17 nov 2015

Kalixbygdens Forskarförening anordnade häromkvällen sin novemberträff. Föreningen som erhåller föreningsstöd av kultur- och fritidsnämnden bjuder därför in allmänheten till sina träffar. Den här kvällen syntes många boende i Risögrund bland den månghövdade publiken.

Men så var det också en byns son, Per Björkman, som stod för underhållningen. Han berättade på ett medryckande sätt om byn som ursprungligen hette Risön, men som, när Postverket 1936 öppnade postsatation, namnändrades till Risögrund.

Mest känd är byn för sitt skeppsvarv, Risö Warf, som byggde många skepp i mitten på 1800-talet åt näsbysonen och ägaren av Valdemarsudde, Johan Bergman Olsson. Näsbyn var ju ägare av området och Risöns stränder utarrenderades av bönderna till de många handlare i Kalix som sysslade med trävaruexport av sparrar som i flottar transporterades nerför Kalixälven och som här lades upp för att torka och som sedan skeppades vidare ut i världen.

När sågverksindustrin I Karlsborg kom igång på 1860-talet behövdes pråmar för att lasta ut virket till de många fartyg som låg ute på redden. Då ändrade varvet sin produktion till att tillverka sådana pråmar och med det fortsattes till långt in på 1900-talet.

Efter kaffepausen fick Per många frågor som elegant besvarades och efter en rungande applåd var det dags att ta sig ut i det snöblaskiga novembermörkret och försöka hitta hem./

BGN​

2015
Sten Ekman
författare till flera böcker om det kalla kriget gästade Kalixbygdens  Forskarförening torsdag  den 24 september kl 18.00 i Kalix Folkets hus och berättade om
" Kalixlinjen- kalla krigets lås i norr".

Han har också med sig böcker till försäljning som kan inhandlas till specialpris.

Bengt-Göran Nilssons nya bok Gamla och nya miljöer i Kalix kommer också att försäljas vid ovanstående träff.
.........................................................
Nedan tre bilder från mötet som lockade nära 100 åhörare som fick höra en mycket intressant berättelse om försvaret i och omkring Kalix.
Bild 1 Sten Ekman, foto Viktor Nilsson,
bild 2  Sten med Mårten Englund o Anders Pettersson i bakgrunden, foto B-G Nilsson
bild 3 Sten i samspråk med Henry Huhta, foto  B-G Nilsson

Järnåldersboplatsen i Sangis en sensation

 

Tisdagen den 15 November kl.18.00 i Kalix Folkets hus berättade arkeolog Åsa Lindgren från Norrbottens museum om de fantastiska järnåldersfynden som man lyckats hitta i Sangis i samband med Banverkets nya dragning av HaparandabananSom vanligt var uppslutningen stor, nära ett hundratal lyssnade till Åsas berättelse, vilket också resulterade till att hon fick många frågor att besvara.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.